Zigoma implantı; üst çene kemiği yoğunluğu düşük olan kişilerin dental implant ile diş eksikliğini gidermesini hedefleyen, uzun ömürlü ve kalıcı bir tedavidir. Dışarıdan bakıldığında geleneksel dental implant tedavileri ile benzer sonuçları verir. Ancak bu prosedürde yapay diş kökleri, çene kemiklerine değil, direkt olarak elmacık kemiklerine yerleştirilir. Böylece üst çene kemiğinde yüksek oranda erime olan hastalar da dental implant tedavisinden yararlanabilir.
Diş eksikliğinin giderilmesine yönelik bir prosedür olan zigoma implantı, ileri derece uzmanlık gerektirir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında uzun ömürlü sonuçlar verir. Üstelik takılan protezler, doğal dişlere yakın performans gösterir. Makalenin devamında zygomatic dental implants ile ilgili merak edilen tüm detayları bulabilirsiniz.
1 – Zigoma İmplantı Nedir?
Zigoma implantı; ileri derecede kemik erimesi yaşayan hastaların dental implant tedavisinden yararlanmasını hedefleyen bir cerrahi prosedürdür. Bu prosedürde implantlar, ağız içinden girilerek elmacık kemiklerine yerleştirilir. Böylece dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü yapay diş kökleri oluşturulur. Bu yapay diş köklerinin üzerine ise protezler takılarak, hastaların diş eksiklikleri giderilir.
Zygomatics implants, geleneksel yöntemlerde kullanılanlara kıyasla daha uzundur. Geleneksel tedavilerde 8-12 mm arasında titanyum yapay diş kökleri kullanılırken, burada kullanılanların uzunluğu ise 30-50 mm arasındadır. Söz konusu durumun nedeni ise elmacık kemiklerinden ağız içine olan mesafenin uzunluğudur.
Zygoma implant, geleneksel yöntemlere benzer aşamalarla uygulanan bir tedavidir. Ancak kemik grefti gerektirmemesi ve elmacık kemiğinin sağlam yapısı, bu tedavinin öne çıkan farklı yönleridir. Ayrıca daha karmaşık bir işlem olduğu için diş hekimleri değil, çene cerrahi olarak da bilinen oral ve maksillofasiyal cerrahi (oral maxillofacial) tarafından gerçekleştirilir.
2 – Kimler Zigoma İmplantı Yaptırabilir?
Zigoma implantı, üst çene kemiği yeteri kadar kalın ve güçlü olmayanlara yönelik bir prosedürdür. Çoğunlukla geleneksel tedavinin mümkün olmadığı hastalarda uygulanır. Bu tedavi için uygun aday olarak kabul edilen hastalar şunlardır:
Üst çenesinde (maksilla) yoğun kemik kaybı yaşayanlara geleneksel tedaviler uygulanamaz. Bu kişiler için ideal seçeneklerden biri zigomatik implantlardır.
Daha önce geleneksel yöntemlerle implant tedavisi olan, ancak istenen sonucu alamayan hastalar da bu prosedürden yararlanabilir.
Uzun süre dişsiz kalan kişilerin çene kemiği yoğunluğu hızlı bir şekilde azalır.
Çene kemiğinde şiddetli yoğunluk kaybı için kemik greftinin yetersiz olduğu ve greft yaptırmak istemeyenler, bir diğer uygun adaylardır.
Buradaki adaylar, diş eksikliğini gidermek için elmacık kemiği implantı tedavisinden yararlanabilir. Ancak zigoma implantı için hastaların uygun aday olup olmadıkları konusundaki son kararın uzman doktora ait olduğu unutulmamalıdır.
3 – Zigoma İmplant Nasıl Yapılır?
Zigoma implantı, sonuçları itibariyle geleneksel dental implant tedavisi ile benzerlikler gösterir. Buna karşın uygulama aşaması tamamen farklıdır. Her hastaya uygulanmayan bu prosedürde izlenen adımlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Aşama
Açıklama
Muayene
İlk olarak hastaların klinik ve radyolojik muayenesi yapılır. Çene kemiği yoğunluğuna bakılır ve volümetrik tomografi ile hassas ölçümler yapılır. Böylece kullanılacak implantların uzunluğu belirlenir. Ayrıca yine üç boyutlu görüntüleme teknikleri ve bilgisayarlı tomografiden yararlanarak, implantların yerleştirileceği nokta tespit edilir.
Anestezi
Prosedür için genel anestezi tercih edilir. Genel anestezi altında olan hastalar, herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissi duymazlar. Bazı vakalarda ise lokal anestezi altında işlem gerçekleştirilir.
Kesi
Ağız içindeki üst çene bölgesinde kesi açılır. Bu kesi ile diş eti dokusu büyük bir özenle kaldırılır. Böylece zigomatik kemiğe ulaşılır.
Kemik Hazırlığı
Bu prosedürde daha uzun implantlar kullanılır. Elmacık kemiğine ulaşmak için bir kanal açılır. Ayrıca implantın yerleştirileceği noktada uygun bir yuva oluşturulur.
İmplantın Yerleştirilmesi
Tüm hazırlıkların ardından zigomatik implant elmacık kemiğine yerleştirilir. Bu aşamada doğru açının belirlenmesi çok önemlidir.
Kontroller
Ameliyat sonlandırılmadan önce gerekli kontroller yapılır. Her şeyin yolunda olduğu görüldükten sonra işlem tamamlanır.
Zygoma implants, her hasta için özel olarak planlanan bir tedavidir. Bunun nedeni ise hastaların anatomik yapılarındaki farklılıktır. Dolayısıyla bazı hastalarda bu aşamaların farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.
4 – Zigoma İmplantı Avantajları
Üst çene kemiği yoğunluğu düşük hastalara yönelik bir tedavi olan zigoma implantı, kendi içerisinde önemli avantajlara sahiptir. Bu avantajlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibidir:
Şiddetli kemik erimesi olan hastalara dahi dental implant tedavisi imkanı sağlar.
Elmacık kemiğinin dayanıklı yapısı sayesinde geçici protezler, geleneksel yönteme kıyasla daha erken takılabilir.
Osseointegrasyon süresi, geleneksel tedaviden daha kısa olabilir. Bunun nedeni ise yine elmacık kemiğinin güçlü ve dayanıklı yapısıdır.
Kemik grefti gerektirmeyen bir prosedürdür. Hastalar, kemik grefti yaptırmak ve daha sonra bunun iyileşmesini beklemek zorunda kalmazlar.
Buradaki avantajlar, hastalara ve uygulanan işlemin kapsamına göre farklılık gösterebilir.
5 – Zigoma İmplant Fiyatları
Zigomatik implant fiyatları üzerinde etkili olan birçok unsur vardır. Bunlardan bazıları; doktor deneyimi, kliniğin ücret politikası, hastanın anatomik yapısı, genel sağlık durumu, kullanılacak implant sayısı ve işlemin karmaşıklığı şekildedir. Ayrıca zigoma implant markaları da fiyatları etkiler. Bundan dolayı zigoma implant fiyatları hakkında net rakamlar belirtmek çok zordur.
6 – Zigoma İmplant Yaptıranlar Yorumları
Zigoma implantı yaptıran hastalar, diş eksikliklerinin etkili olarak giderildiğini ifade etmektedir. Hastaların büyük çoğunluğu, bu prosedürden memnundur, ancak doğru doktor tercihinin önemine dikkat çekmektedir. Zigoma implantı yaptıranlar, hızlı iyileşme süresi ve kalıcı protezlerin dayanıklılığını vurgular.
Bu avantajlardan yararlanmak için doğru cerrah seçimi çok önemlidir. Çene cerrahisi ve ortognatik cerrahi alanlarında büyük bir deneyime sahip olan Prof. Dr. Celal Çandırlı, zigoma implantı tedavisinde öne çıkan isimlerden biridir. Tedavi ve iyileşme süreci hakkında daha fazla bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Zigoma İmplantı ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Zigoma implantı hakkında sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Zigoma Nedir?
Zigoma, elmacık kemiğine verilen diğer isimdir. Yanak bölgesinde yer alan ve bir elmayı andıran bu kemik, sağlam ve dayanıklı yapısı ile öne çıkar. İmplantların yerleştirilmesi için gerekli özelliklere sahip bir yapıdadır.
Bu tedaviden yararlanan hastaların önemli kısmı, beklentilerinin karşılandığını ifade eder. Diş eksikliğini kalıcı ve sağlam bir şekilde gideren tedavi olduğunu vurgularlar. Ancak istenen sonuçların elde edilmesi için doktor seçimine özen gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
3 – Elmacık Kemiği İmplantı Fiyatları Ne Kadar?
Zigoma implantı fiyatları üzerinde farklı faktörler etkilidir. Öncelikle bu tedavinin her hasta için farklılık göstermesi, kullanılan implantların kalitesi ve markası nedeniyle tedavi fiyatları değişir. Ayrıca doktor ve klinik faktörü de yine rakamlar üzerinde etkilidir.
4 – Zigoma İmplantı Nasıl Yapılır?
Tedavi için üst çenede bulunan diş eti dokusu kaldırılır ve zigomatik kemiklere ulaşılır. Daha önce belirlenen noktalara implantlar yerleştirilir. Elmacık kemiklerine yerleştirilen bu implantların üzerine ise kalıcı protezler takılarak tedavi tamamlanır.
5 – Zigoma İmplantı Kaç Yıl Gider?
Zigoma implantı uzun ömürlü sonuçlar veren bir tedavidir. Elmacık kemiklerinin kemik erimesine karşı dirençli olması, bunun en önemli nedenidir. Talimatlara uyulduğunda ve tedavi için doğru doktor tercih edildiğinde, implantlar 20 yıl ve üzeri süre kullanılır.